Matchspelscupen 2021

För att promota matchspelet har GGF sedan 1988 årligen haft målsättningen, att utse ’Årets matchspelsklubb’.
Den golfklubb, som ansetts gjort den bästa insatsen för att utveckla matchspelet hos sina medlemmar, har tilldelats en golfklubba från tiden innan maj 1932.
Några år har emellertid inte underlag funnits för att göra detta, vilket inför 2007 innebar den förändringen, att utmärkelsen skulle tillfalla segrande lag efter tävlingsspel på banan i form av en matchspelscup klubbar emellan.

Priset, golfklubban, har från 2007 ersatts av ett vandringspris i glas.

Matchspelscupen för klubblag startade 2007
I en klubbmatch spelas en foursome-, två singel- och två fyrbollmatcher.
Samtliga matcher spelas med hcp. Max 36,0 !
Segrande klubb tilldelas utmärkelsen ’Årets Matchspelsklubb’.

Anmälan
Du / Ni som tycker det är roligt med matchspel samla ihop ett gäng klubbkamrater och kontakta tävlingskommitténs ordförande på klubben eller klubbchef, som är de som kan anmäla laget.          Lagledares namn, mobil och mailadress skall framgå i anmälan som mailas  till tavling@ggf.nu

På grund av det fortsatt allvarliga smittläget genomförs inga matcher under maj månad. Sista dag för anmälan till Matchspelscupen flyttas till den 23 maj. Maximalt 16 lag kommer att beredas plats i årets tävling. Först till kvarn gäller.

Lottning omg 2 2021  (Matcherna skall spelas senast 8 augusti!)

Gräppås GK lag 2  –  Torrekulla GK    2,5  –  2,5

Sisjö GK lag 2  –  Chalmers GK

Forsgårdens GK  – Gräppås GK lag 1    5  –  0

Delsjö GK lag 1  –  Torslanda GK    1,5  –  3,5

Resultat omg 1, 2021

Sisjö GK lag 1 – Torslanda GK    2,5 – 2,5

Torrekulla GK – Hills GK lag 1    3,5  –  1,5

Chalmers GK – Albatross GK    3,5  –  1,5

Delsjö GK lag 2 – Forsgårdens GK    1,5 – 3,5

Hills GK lag 2 – Gräppås GK lag 2    2  –  3

Gräppås GK lag 1 – Partille GK    3,5  –  1,5

Delsjö GK lag 1  står över omg 1

Sisjö GK lag 2    står över omg 1

Detta är matchspel

Matchspel är golfen utsprungliga spelform som GGF starkt vill värna om och återinföra som det vanligaste sällskapsspelet.

Matchspelet är väsensskilt från slagspel. Du spelar inte mot banan utan mot en motspelare av kött och blod. Detta skapar en närvaro, intensitet och spänning som lyfter fram ditt bästa spel i kampen om varje hål.

Matchspel är fortfarande den normala spelformen vid sällskapsspel över hela världen – utom i Sverige. Poängbogey spelas bara i arrangerade klubbtävlingar.

I Sverige har handicapsystemets utformning lett till att särskilt nybörjare spelar mycket poängbogey, med ett mer chansartat spel, dålig vård av bollen och längre rondtider som följd.

Historia
Matchspel har spelats på de skotska strandängarna, troligen sedan början 1000-talet.

Poängbogey, eller Stableford som det heter utanför Sverige, är en relativt modern företeelse som spelades första gången i maj 1932 på Wallasey Golf Club. Först 1968 erkändes poängbogey som en spelform inom golfen.